tisdag 22 november 2011

Kulturspridning



Jag tog en tur till Paris härom veckan för att på sätt och vis göra absolut ingenting, men också för att bli inspirerad för att göra just någonting. Jag gjorde inte mycket. Gick runt och fotograferade mest. Men när jag kommit hem och en kväll låg i badet så lossnade det. Nu är jag igång att skriva mitt livs monolog....premiär någongång nästa år.

För att ställa till det lite för kulturförföljarna så kan jag ju inte bara sitta här i min ensamhet och jobba med teatertext. Det har lossnat på flera håll de senastre veckorna. När jag för 25 år sedan stod och skrek i nåt punkband trodde jag aldrig att jag skulle få ett alster spelat på något som heter "värmlands-toppen", men nu har det blivit så. Min gode vän Per Thorén och jag skrev en sång som skulle användas i samband med två stycken pjäser som just Herr Thorén regisserar.
Kajsa Kavat och Kan du vissla Johanna (www.varmlandsteatern.se). Sångens melodi stod Herr Thorén för och texten skrev jag. Ögon barnsligt klara heter hitten och sjöngs in av Kerstin Andeby och Hugo Sandborgh. In på toppen klev den och nu ligger den där.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2189



I samma veva fick jag en förfrågan att skriva en text till en jul-låt. Inte det lättaste egentligen men det blev en sång. Anna Nilsson Lindgren skrev musik och jag texten till den finstämda låten Julgåvan som kommer att uruppföras i Hammarö kyrka den 18 december.



Just nu sitter jag och prissätter några alster inför en vernissage. Jag kommer att ställa ut sju stycken bilder på en samlingsutställning på Almars gård. Bland annat mina En nostalgikers opera omnia del 1, 2 och 3. Vernissagen är på lördag 26/12, utställningen pågår i två veckor.

Kom och se! Den 3/12 sitter jag där och spelar lite musik för besökarna, så då kan ni höra mig spela samtidigt som ni ser på mina bilder....fantastiskt va.

Med estetiken flåsandes i nacken!




tisdag 18 oktober 2011

Oktober-revolution





Hösten klampar in med leriga stövlar över min sommars slokande maskrosor!
Nu är jorden i rullning igen....nedåtvarv. Jag kommer att försjunka i en dvala och en kokong av jobb och förkylningar för att återfödas i maj som en välmående, frisk och soldyrkande sommarfjäril.
Sitter och renskriver ett manus (igen). Denna gång blir det en liten dialog mellan två myrslokar som skall spelas upp i samband med lanseringen av årets bok på Bokbryggan i Karlstad. Nästa onsdag kommer jag sitta där med en slang på näsan och ett par gitarrer inom räckhåll....och det är helt normalt.

Jag fick i lördags den (skulle det visa sig) stora äran att närvara vid en speciell premiär. Värmlandsteatern sätter upp den klassiska musikalen Cabaret och i deras tappning sitter man inne på the Kit Kat Klub med dansare och skådisar praktiskt taget i knät -intimt och upplagt för skärskådande kan man tro. Intimt blir det och oerhört berörande. Jag gjorde ett facebook inlägg där jag sa att Värmlandsteaterns Cabaret var något av det bästa jag sett på 18 år och det vidhåller jag fortfarande. Jag är handikappad i en teaterpublik, jag tittar på skådespelarteknik, scenteknik och dramatiska lösningar, ett handikapp som gör att jag sällan kan njuta av en teaterföreställning. Detta analyserande hängav jag mig åt även i lördags....i en kvart eller så, sedan var jag fast, fast i historien, fast i sångerna och fast i den hjälplöshet och sorg man känner när man får bevittna mänsklighetens mörker. Gå och se!
En uppsättning som denna får en att vilja jobba vidare -vår uppgift är inte bara att underhålla utan att beröra, informera och påvisa. De estetiska uttrycken är en kraftfull röst när samhällen skall påverkas.


Om några veckor återser jag Paris! Jag kommer denna gång att bo i ett löjligt litet hotell, med fruktansvärt gamla mattor och läskigt oskurade golv mitt i smeten. Härligt!
Min ambition är, förutom att beta av den vanliga obligatoriska konstrundan, att skriva färdigt ett par kortare berättelser (eller monologer) som berör ämnet "efter mobbning". Vi får se var detta landar. Jag är glad när jag landar i Paris -man behöver komma bort ibland för att få perspektiv på saker och ting.
-et Paris est l'endroit idéal pour obtenir la perspective.

vive la revolution!

KALVAR!















onsdag 28 september 2011

fredag 23 september 2011

VÄSTA VÄDRET

Kan man tänka sig bättre reklam för en show som behandlar klimatförändringar. Regn över Värmland, och översvämningsvarningar längs klarälven!
Idag visade Kunskapsteatern 3 föreställningar av sin show Värsta Vädret. Två föreställnigar inför skolpublik (högstadie- och gymnasieelever) på UNO, samt en föreställning i ett stort tält på stora torget i karlstad. Varken vi eller publiken visste vad vi hade att förvänta oss, men det blev väldigt lyckade shower. De två låtar jag skrivit enkom för detta togs emot med jubel, Mattias Walans research i ämnet samt såväl manus prisades, Erik Bohlins fästingkostymer chockerade och älsakdes. Allas skådespelarinsattser (inklusive vår livs levande forskare Max Hansson) rönte välförtjänta applåder. I en av de stående, kroppsbesvarade tipsprommenaderna vann f.d. höjdhopparen Stefan Holm!
Hoppas de som bevittnade spektaklet gick därifrån med en större kunskap om att vi faktiskt påverkar vår framtid och vad som kommer hända den dag klimatet och dess effekter blir oss övermäktiga. Bilder och filmklipp utlovas inom kort.
Nu ser Kunskapsteatern fram emot en vecka på Karlstads Universitet. Där kommer ni kunna se mig som astronaut (för er som längtat efter det).

hej vad det går.

onsdag 21 september 2011

skriverier...

Sådär ja.
Den eminenta revyföreningen Cabary beställde en liten hyllning till allas vår hjälte Hasse Alfredsson, så jag skrev ihop en liten collagesketch kallas Alfredssons Arbetsförmedling. Kom till Scalateatern i Karlstad mellan 31 dec-1 feb och se resultatet, men även en massa andra sketcher och sånger i årets Cabary. (www.cabary.se)

För övrigt ligger Kunskapsteatern i startblocken inför Värsta Vädret-föreställningar på fredag, några skolföreställningar samt en föreställning för allmänheten kl 17:30 på stora torget.
(www.kunskapsteatern.se)

Nästa vecka spelar Kunskapsteatern en föreställning varje dag i samband med Karlstads Universitets Kunskapsgatan, på just Karlstads Universitet. (www.kau.se/kunskapsgatan)

Annars jobbar jag fortfarande med att renskriva lite låtar. När familjens höstförkylningar lugnat ned sig så ska det spelas in några stycken.

En låt som redan har spelats in (fast inte av mig) är Ögon barnsligt klara med musik av Per Thorén och text av mig. Den spelades in av Peter Wanngren, Kerstin Andeby och Hugo Sandborgh. Den skall användas som en del av pjäserna Kajsa Kavat och Kan du vissla Johanna som kommer att spelas på Tempelriddaren i Karlstad i vinter. (www.varmlandsteatern.se)
Kom och se! (och hör)




Ibland kommer inspirationen som en skänk från ovan:


lördag 17 september 2011

Ekonomisk vaccination

Läser idag att vaccineringen mot livmoderhalscancer under hösten kommer att försenas. Inte för att det är något fel på vaccinerna, eller att cancern är utrotad eller att socialstyrelsen har skickat ut ett new-age-dekret om att vaccinationer är onaturligt. Nej, vaccineringen är försenad på grund av överklagan i upphandlingar. Vaccineringarna skulle ha börjat i juni förra året men efter en upphandlingsöverklagan försenades allting. Nu har företaget MSD vunnit den nya upphandlingen...men konkurrenten Glaxosmithkline kommer att överklaga och ytterligare fördröja processen. Jag är fortfarande en naiv liten skit som tror att läkemedelsföretag o. dyl finns till för vårt bästa. Att deras största intresse är att bota folk från sjukdomar. Men om det nu vore så skulle väl företagen gå ihop och tillsammans, med sin digra kompetens stoppa t.ex. livmoderhalscancer. Men nej, pengarna styr. Vad gör det att ytterligare 450 kvinnor per år insjuknar när det finns pengar att tjäna.
Kapitalet anlägger ännu ett trappsteg i cynismens nedåtgående trappa.

måndag 12 september 2011

RÄDDA HUS och RIMMA SVAMP






























En fullmatad helg men väldigt, väldigt inspirerande.


Det började med ett mail för ett tag sedan. Ett hus på Ekerö som Cornelis Vreeswijk bodde i som barn skall eventuellt rivas, så får det inte bli.
Sagt och gjort så for vi till Ekerö. En lokal politiker har på fritiden börjat kämpa för att huset bör bevaras, därför drog hon tillsammans med det fantastiska stället Rosenhill ihop till en Cornelisdag. På eftermiddagen gick vi till torpet i Nibbla med ett stort gäng "civilister".
Väl där fick vi höra en del om Cornelis uppväxt av författaren Klas Gustafson. Pierre Ström och Ove Engström spelade ett par visor. Sen gick vi tillbaka till Rosenhill där Pierre och Ove tillsammans med Stefan Sundström, Dan Viktor, Katarina Lindblad, Arne Forsén och jag själv delade på scenen under kvällen. Det hela slutade med att Gunilla och jag fick skjuts tillbaka till Stockholm av min gamla hjälte Pierre Ström (en för mig surrealistisk bilfärd).


En trevlig kväll med många nya roliga kontakter.


Var kommer då den rimmade svampen in. Jo, samma dag Lördagen 10, publicerade Dagens Nyheter en dikt jag skrivit om blåmusseroner.


Stort! Tyckte jag.


Så här lyder den:




Jag spår en spännande framtid för oss
Fröken Lepista Nuda
Sa blåmusseronen en kväll i augusti
och fortsatte med att sen bjuda
Sitt hjärta och hatt
Sin fot och kravatt
och sporerna började sjuda
-visst vill jag ha dig men vi står där vi står
Sa Fröken Lepista Nuda








och nu...nya äventyr!

söndag 28 augusti 2011

Sådärja. Sista föreställningen av Tribadernas Natt på Alsters Herrgård i Karlstad gick bra. Vi spelade in alles 8 kvällar där uppe. Måste säga att August Strindberg som karaktär, historisk person och människa är den intressantaste jag gett mig i närkamp med. Jag rekommenderar varmt för den som har tid över att plöja igenom Strindbergs brev (finns utgivna i 19 volymer). En hiskelig bergådalbana tillsammans med en människa som försökte vara vad han trodde samhället ville att han skulle vara, samtidigt som han oundvikligen var en fantastiskt kreativ person som på slentrian tänkte "outside the box".

Under tiden vi spelat Tribadernas Natt har jag och Carina Ekman spelat på Molkom Folkhögskola. Ett av våra "Värmländska program" där vi skickar iväg texter från Ehne till Fröding, Ferlin till Lagerlöf rätt in i en intet ont anande publik. Denna gång elever och lärare på Folkhögskolan. En lyckad afton.

Jag har även bränt av en "Akustisk Jukebox" tillsammans med kontrabassisten Pär Eliasson. En liten happening där Pär och jag går runt och spelar precis det folk önskar sig -kan bli allt ifrån AC/DC till Hank Williams, från ABBA till Cornelis. Hemskt skojigt för både oss och publik.

Just nu sitter jag och finslipar på ett par låtar till en teaterföreställning kallad "Värsta Vädret" som Kunskaps Teatern skall spela i september. Texter och låtar om de framtida oundvikliga naturkatastroferna som vi människor kommer att få som lön för vår idoga miljöförstöring under 1900-talet. Mer om detta senare.

lördag 13 augusti 2011

tribadernas natt

Sådär ja.
Nu var det dags för premiär och för att sparka igång bloggen igen. Borta är skrivkrampen. De dygnslånga idoga sommarrepetitionerna får nu ge plats för lite fritt skapande. Eftersom jag gärna jonglerar med flera idéer och jobb samtidigt skall jag försöka att hålla koll på mitt eget tempo genom att skriva om det jag gör i landet "teater-musik-manus-drama".

Som sagt ikväll står jag åter på scenen som August Strindberg i P O Enquists drama Tribadernas Natt. Denna nypremiär blir på Alsters Herrgård i Karlstad. Vi kommer att spela 8-10 föreställningar. Just nu är jag upprymd över gårdagens generalrepetition -första repet med publik. Det jag uppskattar främst med teatern är inte manusanalys, inte repetitioner, inte pengar, även om allt det där är viktiga och intressanta delar. Nej, anledningen till att jag står på scenen är applåderna. Så enkel är jag. två timmars svett och skrik för ett par minuters enkel uppskattning. Det lever jag för.
Premiär ikväll som sagt.